Bullwackie
Image default
Aanbiedingen

Hoe u fopspenen op een verantwoorde manier moet gebruiken

Hoe u fopspenen op een verantwoorde manier moet gebruiken

Als nieuwe ouder wil je niets liever dan je band met je kleintje koesteren, samen groeien in liefde, en genieten van elk moment dat je elkaar leert kennen en elke dag hechter wordt. We willen allemaal dat onze kinderen zich ontwikkelen tot gelukkige, gezonde kleine mensjes, positief beïnvloed door de keuzes die we tijdens hun prille jeugd en ontwikkeling hebben gemaakt.

Er zijn verschillende meningen als het gaat om hoe en wanneer een fopspeen te gebruiken – en vragen hebben is volkomen normaal. Elke baby is uniek en wij geloven dat ouders weten en doen wat het beste is voor hun kleintjes. In deze gids vindt u feiten over fopspenen waarvan wij weten dat ze wetenschappelijk onderbouwd zijn, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen als het gaat om het verantwoord introduceren van fopspenen en het gebruik ervan bij uw baby.

We weten allemaal dat zuigen bij de meeste baby’s een aangeboren, natuurlijke reflex is. Als baby’s zuigen om zichzelf te kalmeren of om zichzelf te kalmeren en in slaap te vallen zonder borstvoeding te geven, noemen deskundigen dat niet-nutritief zuigen (Non-Nutritive Sucking, NNS). Niet-nutritief zuigen is al waargenomen in de baarmoeder wanneer uw baby op zijn handjes en/of vingertjes zuigt. De introductie van een fopspeen kan helpen om de natuurlijke zuigbehoefte van uw kleintje te bevredigen. Een speendoekje kan ook helpen.

Wat kan een fopspeen voor mijn baby doen?

 • De natuurlijke zuigbehoeften van je baby bevredigen, vooral nadat hij of zij gevoed is maar nog steeds wil zuigen.
 • Baby’s helpen te kalmeren en te ontspannen als andere troostpogingen niet effectief zijn geweest. Het zuigen op een fopspeen helpt hen hun emoties te reguleren.
 • De pijngevoelens van baby’s helpen verminderen, bijvoorbeeld tijdens een vaccinatie of wanneer er bloed wordt afgenomen.
 • Zorgt voor extra oefening van de mondspieren, wat vervolgens de mondontwikkeling ondersteunt.

Hoe kan ik fopspenen schoon en veilig houden voor mijn baby?

Wilt u de fopspenen van uw kleintje schoon en in goede staat houden? Volg dan deze richtlijnen:

 • Kook de fopspeen 5 minuten voor het eerste gebruik. Laat hem voor gebruik volledig afkoelen. Knijp indien nodig het resterende water uit de speen dat zich tijdens het koken heeft verzameld.
 • Steriliseer de fopspeen van uw baby regelmatig, vooral als u in een gebied woont waar water niet veilig is. U kunt de fopspeen steriliseren in kokend water; met een elektrische sterilisator voor thuisgebruik voor flessen, spenen en andere babyproducten; of met stoomsterilisatie met behulp van uw magnetron en de sterilisatiedoos die bij uw fopspeen is geleverd.
 • Was de fopspeen van uw kleintje met warm water voor elk gebruik.
 • Als de fopspeen op de grond valt, steek hem dan niet in uw eigen mond om hem snel schoon te maken, want dan kunt u bacteriën en virussen op uw baby overbrengen.
 • Trek stevig aan de speen en controleer hem voor elk gebruik zorgvuldig op scheurtjes of gaatjes. Vervang fopspenen altijd meteen bij de eerste tekenen van slijtage of beschadiging.
 • Vervang fopspenen die dagelijks worden gebruikt ongeveer om de 1 à 2 maanden.
 • Vervang fopspenen onmiddellijk nadat uw kleintje een besmettelijke ziekte heeft gehad, zoals een verkoudheid of buikgriep.
 • Gebruik een beschermkapje of doosje om fopspenen schoon te houden als u op stap of van huis bent.
 • Als je je kleintje van zijn fopspeen af wilt helpen, raden we sterk af om de speen in te korten door hem af te knippen of op een andere manier te beschadigen. Als je dit wel doet, kan je baby zich verslikken doordat hij per ongeluk kleine en/of losse onderdelen inslikt. Lees voor nuttige tips over het afbouwen van de fopspeen het gedeelte “Vaarwel fopspeen!” van deze handleiding.

 

https://www.stravos.nl/de-verschillende-borstkolf-apparaten/