Bullwackie
Image default
Vervoer en transport

Hoe een micro-pc-gestuurde modelspoorbaan te bouwen

Als je geïnteresseerd bent in het bouwen van een micro-pc-gestuurde modelspoorbaan, dan vraagt je zich waarschijnlijk af hoe je dit moet doen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar er zijn een paar belangrijke dingen die je eerst moet weten. De software is het belangrijkste onderdeel van het systeem. Het coördineert informatie van de hardware en gebruikersinterfaces en verzendt de juiste opdrachten. Het zal bijvoorbeeld “avances” beheren, wat commando’s zijn die ervoor zorgen dat het volgende blok voor de trein stroom heeft.

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een micro-pc-gestuurde modelspoorbaan is dat je de beweging ervan kunt regelen. Je kan software gebruiken om de snelheid en richting van de trein te regelen. Je kan ook de gasklepinstelling instellen, die alle 100 monsters op 0V uitvoert. Een ander voordeel van de micro PC gestuurde modelspoorbaan is dat je elke modeltrein kunt gebruiken die ermee werkt. Dit kan een eenvoudige HO zijn of een complexe lay-out, die urenlang kan worden uitgevoerd.

Zodra de microcomputer is geprogrammeerd, kan de software worden gedownload op een smartphone of tablet en communiceren met je lay-out. De gegevensuitwisseling gebeurt via seriële of Bluetooth-verbindingen. Je kan ook echte knoppen en roeren toevoegen aan je modeltreinen. Omdat het systeem universeel is, kunt je het gebruiken met elke grootte en elk type modeltreinen. Dit artikel leert je hoe je een micro-pc-gestuurde modelspoorbaan kunt bouwen.

Wat de hardware betreft, heb je een aantal verschillende onderdelen nodig. Je hebt een ovale baanlay-out en een Raspberry Pi Pico nodig. Dan heb je een motordriver nodig, die een L298N wordt genoemd. Deze driver heeft een ingebouwde spanningsregelaar en is in staat om stroom te leveren aan alle aangesloten modules. En omdat je een 3,3-volt microcontroller gebruikt, hoeft je zich nooit zorgen te maken over optocouplers of spanningsniveauverschuivingen.

Wat de software betreft, is een microprocessor het brein van het systeem. Een Raspberry Pi is een eenvoudige microcomputer die informatie kan verzenden en ontvangen. Het kan ook audio verzenden en ontvangen, wat helpt bij het bouwen van een realistische modelspoorbaan. Het is cruciaal om een systeem te kiezen dat compatibel is met de hardware die je gebruikt. De Raspberry Pi is overal verkrijgbaar en kan in een breed scala aan toepassingen worden gebruikt.

In een microcomputergestuurde modelspoorbaan stuurt de controller een elektronisch signaal naar een PIC-microprocessor. De signalen die door de software worden verzonden, zijn bidirectioneel, wat betekent dat de locomotieven terug kunnen praten met de controller. Dit is een groot pluspunt voor een bestaande lay-out, omdat het realistische audioreacties mogelijk maakt. Dit is een goed systeem voor het regelen van verlichting, schakelbewerkingen en meer. Het heeft een USB-interface voor stroom en kan achteraf in bestaande modellen worden ingebouwd.Lees meer over hoe je een modelspoorbaan maakt