Bullwackie
Image default
Onderwijs

Muziek, het zit helemaal in onze cultuur, en bij jou op school?

Muziek, deel van onze cultuur, ook in jouw school?

Muzieklessen, een song bespreken of naar een concert gaan, het zit allemaal verweven in onze cultuur. Van op jonge leeftijd horen we de favoriete songs van onze ouders, later gaan we zelf onze keuzes maken. Maar hoe zou het zijn om nu zelf eens een muziekstuk te maken? Of het nu om klassieke muziek, moderne of exotische muziek gaat, muziek is en blijft een middel om het leven aangenaam te maken. Wil jij je leerlingen leren hoe met muziek om te gaan, bijvoorbeeld door middel van workshops muziek? Er is heel wat keuze in deze workshops. Ontdek wat je leerlingen graag hebben en schotel ze ook eens iets anders voor. Hoe je dat doet? Je leest het hier verder in deze blog.

Hoe muziek aanbieden op school?

Waarschijnlijk staat er een muziekklas op het programma van je leerstof. Toch belet niets jou om aan je leerlingen nog meer muziek aan te bieden. Door middel van workshops kunnen ze hun eigen stijl en hun interesses ontdekken. Steek bijvoorbeeld een Kerst-, Paas of eindejaarsshow in elkaar met diverse muziekstijlen. Of organiseer een workshop waarbij kinderen leren lipdubben, cajon spelen of een musical zingen. Het brengt hen naar andere sferen, ze kunnen zich in een totaal andere cultuur dompelen dan ze tot nog toe kennen.

Waarom zelf muziek maken op school?

Zelf muziek maken spreekt de talenten van je leerlingen aan. Een workshop muziek is echt een moment van intens werken. Ook al wordt een workshop niet altijd als een taak aanzien, toch vraagt het inspanning en overleg om tot het gewenste resultaat te komen. Wanneer je aan de kinderen ook nog eens vraagt om aan anderen te tonen wat ze hebben geleerd, dan is het helemaal af! Een voorstelling voor ouders bijvoorbeeld zorgt ervoor dat ze hun beste beentje voorzetten. Of koppel deze workshop aan een examen. Plots krijgt dat ene muziekstuk veel meer aandacht en een totaal andere betekenis voor de leerlingen. Hoe je de workshops integreert in je totale leerstof, daar beslis je als schoolhoofd zelf over. Vraag gerust raad aan de organisatoren van de muziek workshop, zij hebben ervaring met scholen en met muziek op school.

https://grotebroer.com