Laden...

5 vragen die je moet stellen voordat je koffiebonen koopt!

Heb jij je filter-, Nespresso- of Senseo-apparaat de deur uit gedaan en vervangen door een bonenmachine? Grote kans dat je koffie zet met bonen. Bij veel van deze apparaten kun je ook gemalen koffie gebruiken, maar koffie van bonen smaakt vaak beter. Door het grote aanbod kan het alleen lastig zijn om koffiebonen te kiezen. Daarom zetten wij hier 5 vragen op een rijtje die jij jezelf moet stellen voordat je koffiebonen koopt.

1. Arabica, robusta of een blend?
Qua uiterlijk lijken koffiebonen veel op elkaar, maar er zijn verschillen. Zo wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen arabica en robusta bonen. Arabica bonen zijn zachter, fruitiger en minder bitter, terwijl robusta bonen een sterke, bittere smaak hebben en meer cafeïne bevatten. Er zijn wel verpakkingen te koop met 100% arabica bonen, maar niet met 100% robusta bonen. Dit komt doordat laatstgenoemde bonen een kop koffie veel te bitter zouden maken. Daarentegen kun je wel voor een mix van arabica en robusta bonen kiezen. Dit wordt ook wel een ‘blend’ genoemd.

2. Hoe zijn ze gebrand?
Of je nu Illy, Lavazza, Segafredo of Douwe Egberts koffiebonen koopt, houd altijd rekening met de branding. Dit heeft namelijk invloed op de smaak. Licht gebrande bonen hebben fruitige en zure tonen, terwijl medium gebrande bonen juist zoet smaken en tonen van chocolade bevatten. Houd je van bittere, krachtige koffie met een rokerige smaak? Dan zijn donker gebrande bonen echt iets voor jou. Deze koffiebonen worden veel gebruikt voor het maken van espresso’s.

3. Uit welk land komen ze?
Van Ethiopië tot Brazilië en van Indonesië tot Costa Rica: koffiebonen worden over de hele wereld verbouwd. Je denkt misschien niet dat de herkomst invloed heeft op de smaak van de koffie, maar dat is wel degelijk het geval. In ieder land heerst immers een ander klimaat en de bonen groeien overal op een andere hoogte. Deze factoren hebben niet alleen invloed op de ontwikkeling van koffiebonen, maar uiteindelijk ook op de smaak.

4. Wat is de branddatum?
Bij filterkoffie en koffiepads hoef je niet naar de branddatum te kijken, maar bij koffiebonen is dit wel belangrijk. Is het alweer enige tijd geleden dat de bonen gebrand zijn? Ga dan liever op zoek naar koffiebonen met een recentere branddatum. Hoe korter de branddatum in het verleden ligt, hoe verser de bonen zijn. Dit proef je uiteindelijk terug in de koffie. Wie koffie online koopt, hoeft vaak niet op de branddatum te letten. Koffiebonen worden dan vaak pas gebrand nadat je ze besteld hebt.

5. Staat de prijs in verhouding met de kwaliteit?
Tot slot kan het geen kwaad om naar de prijs-kwaliteitverhouding van koffie te kijken. Je wilt immers niet veel betalen voor koffiebonen die je eigenlijk helemaal niet lekker vindt. Helaas is het vrij lastig om in te schatten of de prijs in verhouding staat met de kwaliteit. Dit ontdek je pas als je de koffiebonen proeft. Twijfel je over de kwaliteit? Koop dan liever eerst een kleine verpakking koffiebonen en niet direct een grote.

 

Tags:

Gerelateerde onderwerpen die u wellicht interesseren

Steeds minder mensen kopen tegenwoordig wijn in de supermarkt en slijterij. Waar ze dit dan wel doen? Online! De belangrijkste reden hiervoor is dat wijn

Ontdek de unieke sfeer van Kasteel de Vanenburg, een restaurant in Putten. Deze plaats, gelegen in het hart van Nederland, biedt een perfecte achtergrond voor een

Als je denkt aan honing, komt er waarschijnlijk een afbeelding in je hoofd van een heldere, gouden vloeistof met een zoete en rijke smaak. Bloemenhoning,

Organiseert u binnenkort een evenement en wilt u Catering in Utrecht inschakelen? Of het nu gaat om een bedrijfsfeest, een bruiloft of een verjaardagsfeest, het

Ingrediënten: 2 eetlepels zonnebloemolie 2 kopjes gesnipperde ui 2 teentjes knoflook, gehakt ⅛ theelepel rode chilivlokken 1 eetlepel gemalen korianderzaad 2 theelepels verse gember, fijngehakt

Wie houdt er nou niet van een eerlijke kipsaté? Als je mensen over de vloer krijgt voor een lekker dinertje of een gezellig barbecue is

Het is leuk om nieuwe keukens te ontdekken, echter zijn de traditionele recepten vaak niet te bestellen. Daarbij is zelf koken leuker en vaak ook