Bullwackie
Image default
Gezondheid

Het effect van een verzwaringsvest

Ben jij bekent met een verzwaringsvest? Een verzwaringsvest is een zwaar vest, wat gevuld is met gewicht. Het verzwaringsvest kan perfect ondersteunen bij iemand die problemen ervaart in de prikkelverwerking. In deze blog zullen we de voordelen van een verzwaringsvest op een rijtje zetten.

Bij wie is een verzwaringsvest toepasbaar?

Een verzwaringsvest zorgt er voor dat er diepe druk wordt gegeven aan het bovenlichaam. Zoals we in andere blogs al hebben beschreven geeft diepe druk een kalmerend effect. Diepe druk wordt onder andere toegepast bij mensen met: sensorische integratie problemen, hoog gevoeligheid, autisme, ADHD, ADD, angststoornissen, slaapstoornissen of een burn-out. In het algemeen kan dus worden gesteld: Mensen die problemen ervaren in het verwerken van de zintuigelijke prikkels.

Hoe werkt het verzwaringsvest?

Een verzwaringsvest geeft regelrechte druk op de diepe sensoren in ons lichaam. Namelijk de sensoren in gewrichten, spieren en pezen. Deze sensoren geven een seintje aan onze hersenen die verteld dat de omgeving veilig is en het lichaam dus mag kalmeren. Het is vergelijkbaar met een stevige knuffel. Een stevige knuffel biedt namelijk ook troost, waardoor het lichaam kan kalmeren. Een verzwaringsvest kan helpen bij de volgende factoren:

  • Goed omgaan met stresssituaties en oplopende frustraties en spanningen;
  • Kalmeren wanneer er sprake is van overprikkeling;
  • Kalmeren bij stress, paniek en of angst;
  • Het verminderen van zelfbeschadigend gedrag door bijvoorbeeld slaan, krabben, stoten ect.;
  • Goed kunnen functioneren in een omgeving waar veel prikkels zijn;
  • Het verbeteren van de concentratie gedurende een dag op of een specifiek moment;
  • Rustig een overgang tussen activiteiten kunnen maken zonder hierbij in de stress te schieten;
  • Het stimuleren van het lichaamsbesef op het moment dat er sprake is van bijvoorbeeld een ontwikkelingsachterstand;

Praktijk voorbeelden

Om het allemaal wat duidelijker te maken zal ik nu het toepassen van een verzwaringsvest toelichten aan de hand van twee voorbeelden uit de praktijk.

Voorbeeld 1: de prikkelzoeker

Een meisje genaamd Marieke uit groep 6 van het basisonderwijs heeft moeite met het stil blijven zitten op haar plek in de klas. Op momenten dat de meester de lesstof aan het uitleggen is, zit ze veel te wiebelen op haar stoel en loopt ze graag door de klas. Daarnaast fluistert ze veel tegen haar klasgenoten die naast haar zitten in de klas. Regelmatig vraagt ze aan de meester of ze even naar de wc mag gaan. Op weg naar het toilet rent ze vrolijk door de gang en werpt een blik op de buitenspeelplaats.

Dit is een schets van een typische prikkelzoeker. De meester merkte op dat de cijfers van de leerling niet zo geweldig zijn. Hij had de indruk dat de Marieke de lessen niet goed meekrijgt. Op advies van een ergotherapeut is een verzwaringsvest uitgeprobeerd. Dit vest draagt Marieke op de momenten dat er uitleg wordt gegeven in de klas. Het gevolg is dat Marieke zich beter kan concentreren omdat ze niet meer de onrust ervaart om te moeten wiebelen of rond te lopen. Haar cijfers zijn weer een stuk beter geworden. Zowel de meester, Marieke en haar ouders zijn erg tevreden over het vest.

Voorbeeld 2: Gevoelig voor prikkels

Yvonne is moeder van 2 kinderen, 3 honden en heeft naast haar huishouden een drukke baan. Yvonne is prikkelgevoelig. Geluidprikkels komen bij haar extra hard binnen. Ook kan ze niet goed tegen een rommelige omgeving. Na een werkdag is ze vaak erg moe. Bij thuiskomst treft ze geregeld 2 drukke kinderen aan, die alle aandacht eisen en het speelgoed overal hebben rondslingeren. Daarnaast zijn de honden erg enthousiast en blaffen in het rond. Ook moet ze dan snel beginnen met koken waardoor bij haar het stress en spanning flink oploopt, met soms een woede uitbarsting als gevolg.

Yvonne is een voorbeeld van iemand die gevoelig is voor prikkels. Yvonne vind het heel vervelend dat ze soms onterecht zo boos wordt op haar man, huisdieren en kinderen. Om te voorkomen dat ze iedere avond overprikkeld de dag moet eindigen heeft ze op advies een verzwaringsvest uitgeprobeerd. Yvonne draagt het vest in de auto richting het werk en op het moment dat ze naar huis rijdt. Ze heeft het gevoel dat ze hiermee veel rustiger haar werkdag start en prikkels op het werk minder hard binnen komen. Ook komt uitgerust thuis en heeft ze minder last van haar enthousiaste kinderen en de rommel die in huis ligt.

https://www.sensolife.nl/c-4632493/verzwaringsvesten/