Bullwackie
Image default
Gezondheid

Sulforafaan: dit zijn de voordelen, bijwerkingen en voedselbronnen

Sulforafaan is een natuurlijke plantaardige stof die voorkomt in veel kruisbloemige groenten zoals broccoli, kool, bloemkool en boerenkool.

Het is in verband gebracht met gezondheidsvoordelen, zoals een betere gezondheid van het hart en de spijsvertering.

Dit artikel bespreekt sulforafaan, inclusief de voordelen, mogelijke bijwerkingen en voedselbronnen.

Wat is sulforafaan?

Sulforafaan is een zwavelrijke verbinding die wordt aangetroffen in kruisbloemige groenten zoals broccoli, paksoi en kool . Het is aangetoond dat het krachtige gezondheidsvoordelen biedt.

In deze voedingsmiddelen is het in de inactieve vorm glucoraphanine dat behoort tot de glucosinolaatfamilie van plantaardige stoffen.

Sulforafaan wordt geactiveerd wanneer glucoraphanine in contact komt met myrosinase, een familie van enzymen die een rol spelen bij de afweerreactie van planten.

Myrosinase-enzymen komen alleen vrij en worden geactiveerd als een plant beschadigd is. Daarom moeten kruisbloemige groenten worden gesneden, gehakt of gekauwd om myrosinase vrij te maken en sulforafaan te activeren.

Rauwe groenten hebben het hoogste gehalte aan sulforafaan. Uit een onderzoek bleek dat rauwe broccoli tien keer meer sulforafaan bevat dan gekookte broccoli.

Het stomen van groenten gedurende één tot drie minuten kan de beste manier zijn om het sulforafaangehalte tijdens het koken te optimaliseren.

Het is het beste om de groenten onder de 140˚C te koken, omdat het overschrijden van deze temperatuur leidt tot verlies van glucosinolaten zoals glucoraphanine.

Om deze reden is het het beste om kruisbloemige groenten te koken of in de magnetron te zetten. Eet ze in plaats daarvan rauw of licht gestoomd om hun sulforafaangehalte te maximaliseren.

De voordelen van sulforafaan

Kan effecten hebben op kanker. Kanker is een potentieel dodelijke ziekte die wordt gekenmerkt door ongecontroleerde groei van cellen. In een aantal reageerbuis- en dierstudies is aangetoond dat sulforafaan eigenschappen tegen kanker heeft , waardoor zowel de grootte als het aantal verschillende soorten kankercellen wordt verminderd. 

Sulforafaan kan ook de groei van kankercellen voorkomen door antioxidant- en ontgiftingsenzymen vrij te maken die beschermen tegen kankerverwekkende stoffen – stoffen die kanker veroorzaken.

Kan de gezondheid van het hart ondersteunen. Uit zowel reageerbuis- als dierstudies blijkt dat sulforafaan de gezondheid van het hart op een aantal manieren kan verbeteren.

Sulforafaan kan bijvoorbeeld de gezondheid van het hart ten goede komen door ontstekingen te verminderen. Ontsteking kan leiden tot vernauwing van uw bloedvaten — een belangrijke oorzaak van hartaandoeningen. 

Kan antidiabetische effecten hebben. 

Een 12 weken durend onderzoek bij 97 mensen met diabetes type 2 onderzocht hoe de dagelijkse consumptie van extract van broccolispruiten – equivalent aan 150 µmol sulforafaan – de bloedsuikerspiegel beïnvloedde. 

Wil je een detox kuur online volgen? Lees hier hoe dat in z’n werk gaat. 

https://sap.je/