Bullwackie
Image default
Huishoudelijk

waar dient een aardlekschakelaar voor?

Een aardlekschakelaar is een automatisch werkende schakelaar die een elektrische installatie spanningsloos maakt wanneer wanneer er een lekstroom van een bepaalde grootte is. Een aardlekschakelaar komt voor in bijna alle groepenkasten in huizen en kantoorpanden. De aardlekschakelaar zorgt ervoor dat de installaties die erop zijn aangesloten spanningsloos gemaakt kunnen worden. het spanningsloos maken van de installaties gebeurt wanneer de aardlekschakelaar opmerkt dat er een lekstroom is. Wanneer er een lekstroom is dan wilt dat zeggen dat de stroom de stroom de installatie verlaat via een andere weg dat verwacht mag worden. De aardlekschakelaar beveiligt de installaties tegen lekstroom. De functie van de aardlekschakelaar is de meterkast is dan ook niet te onderschatten. Aardlekschakelaars zijn ook verplicht in elke groepenkast.

Wat is het verschil tussen een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat? 

Om je elektrische installaties te beveiligen zijn er naast aardlekschakelaars ook aardlekautomaten. Er zit een verschil tussen deze twee onderdelen. Het verschil is dat een aardlekschakelaar een onderdeel is waar de installatieautomaat er achter wordt aangesloten, terwijl de aardlekautomaat een combinatie is van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat. Je kan daarom ook kiezen voor aardlekautomaten in je groepenkast. Op deze manier beveilig je afzonderlijk een groep naar keuze. Als de aardlekautomaat uitschakelt, Dan schakelt verder alleen de aangesloten installatie uit. Het is ook belangrijk om de aardlekschakelaar in je groepenkast regelmatig te testen. Een aardlekschakelaar heeft een testknop, de test knop kun je makkelijk herkennen aan de letter ‘’T’’. 

Waarom en wanneer moet je de aardlekschakelaar vervangen?

De aardlekschakelaar is van groot belang. Als je de aardlekschakelaar hebt getest en hij dan niet werkt dan is het handig om een elektricien inschakelen, of de installateur te contacteren. Het is belangrijk dat de aardlekschakelaar werkt hoe het hoort te werken, omdat de aardlekschakelaar van groot belang is.