Bullwackie
Image default
Dienstverlening

Hoe werkt de teller in de taxi?

Als je vaak met de taxi gaat, ken je vast die teller die begint te lopen zodra je instapt. Die teller, ook wel de taximeter genoemd, is superbelangrijk om te weten wat je moet betalen voor je taxirit. Het is gewoon een ding dat uitrekent hoeveel je moet betalen voor je taxirit bij City.taxi. Het kijkt naar dingen zoals hoe ver je bent gereden en hoe lang je in de taxi zit. Best belangrijk voor zowel de chauffeur als jij, want het zorgt ervoor dat de prijs eerlijk en duidelijk is. Maar hoe werkt dat ding eigenlijk?

Snelheidssensor

De snelheidssensor is een cruciaal onderdeel van de taximeter. Deze sensor meet de snelheid waarmee de taxi zich voortbeweegt. Moderne taxi’s gebruiken meestal GPS-technologie om de snelheid nauwkeurig te meten.

Afstandssensor

Naast de snelheidssensor heeft de taximeter ook een afstandssensor. Deze sensor berekent de afgelegde afstand tijdens de rit. Het kan dit doen door de snelheid te combineren met de tijd die is verstreken.

Tariefstructuur

Elke taximeter heeft een geprogrammeerde tariefstructuur die varieert afhankelijk van de locatie en het beleid van het taxibedrijf. Deze structuur omvat de basisprijs, kilometertarief en tijdtarief. De taximeter berekent de kosten op basis van deze tarieven.

Het proces van de berekening

Laten we eens kijken hoe de taximeter eigenlijk berekent hoeveel je moet betalen voor je taxirit. Als je in de taxi stapt, begint de teller te lopen met een vast startbedrag, ongeacht hoe ver je gaat of hoe lang je onderweg bent. Terwijl de taxi rijdt, meet de taximeter de afstand en de tijd en rekent daarvoor extra kosten. Aan het einde van de rit telt hij alles op: het startbedrag, de afstandskosten, tijdkosten en eventuele toeslagen of kortingen. Dat is het bedrag dat je moet betalen voor je rit. Zo simpel is het eigenlijk.

Extra’s en toeslagen

Het bedrag dat je op de taximeter ziet, kan veranderen door extra dingen zoals bagagekosten, kosten als het laat op de avond is, of als je over tolwegen gaat. Het is slim om deze extra kosten in de gaten te houden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je de rit afrekent.