Bullwackie
Image default
Dienstverlening

Tips om je fiets werkend te houden en je fiets langer mee te laten gaan

Door uw fiets in topconditie te houden, gaat hij langer mee en blijft hij beter. Ook het onderhouden van uw fiets kan u veiliger maken. Een soepel lopende fiets kan een ongeval voorkomen. Gelukkig is je fiets op orde houden een stuk eenvoudiger. Volg ook de instructies van een fietsenmaker. Hier zijn tips om je fiets op orde te houden.

Houd je fiets schoon

Zorg ervoor dat u uw fiets na elke rit schoonmaakt. Let op de stofafdichtingen op de ophangingsdelen. Door de coating die ze achterlaten, zijn Pledge(TM)-doekjes ideale fiets doekjes. U kunt uw fiets cassette reinigen door de rand van een doek in ontvetter te dopen en deze tussen elk tandwiel heen en weer te laten glijden. Gebruik ook een spons en zeepsop om je fiets te wassen. Vermijd het reinigen van de bewegende delen van uw fiets met hogedrukspuit. Dit komt omdat het gruis in de bewegende delen kan dwingen en smering kan verwijderen. Een fiets bad maak je het beste met biologisch afbreekbare afwaszeep of een vergelijkbare zeep. Om de levensduur van de ketting van uw fiets te verlengen, moet u deze bovendien regelmatig reinigen. Reinig het met een doek en een zachte ontvetter en spoel het vervolgens uit. Veeg de ketting schoon voordat u hem smeert en laat hem goed drogen. Een natte ketting zal vocht opnemen en sneller corroderen als er een smeermiddel wordt aangebracht. Gebruik een droge smering om stofophoping in droge situaties te voorkomen. Als u echter merkt dat u in de regen rijdt, schakel dan over op een glijmiddel op oliebasis.

Let op je fiets

Je fiets probeert je iets te vertellen als hij vreemde geluiden maakt. Wanneer u het gekreun en gekraak van uw fiets voor het eerst opmerkt, moet u erop letten om toekomstige dure problemen te voorkomen. Leer het geluid dat je spaken maken als je eraan trekt. U hoort het misschien meteen als er een losraakt terwijl u uw inspectie vóór de rit uitvoert. Ook als u een zanderig schrapen of krijsen hoort terwijl u remt, kan dit betekenen dat uw remblokken versleten zijn. Onderzoek de groeven van de remblokken om te bepalen of ze zijn gladgestreken en vervang ze indien nodig. Zorg er bij het vervangen van de remblokken voor dat u ze niet aanraakt, omdat uw huidolie de remmen kan verzwakken. Om de andere rem ter referentie te hebben, vervangt u één rem tegelijk.