Bullwackie
Image default
Recreation / Food

De basics van shisha

Op vrijdagavond met een groepje vrienden naar de shisha lounge. Dat doen tegenwoordig steeds meer jongeren. Het shisha roken komt uit Turkije, maar het is zich steeds meer aan het verspreiden door Europa en ook in Nederland wordt het steeds populairder. In 2013 had een kwart van de jongeren al wel eens waterpijp gerookt en dat percentage is sinds die tijd alleen maar hoger geworden. Shisha oftewel waterpijp, staat ook bekend onder andere namen, namelijk ook hookah, hubble bubble, nargileh en ghaliyan. Maar in Nederland staat het het meest bekend onder waterpijp of shisha.

 

Shisha bestaat uit verschillende onderdelen. Aan de bovenkant zit een kommetje, daar wordt de tabak of worden bijvoorbeeld stoomsteentjes in gelegd. Dit is overigens andere tabak dan met roken. Het is specifieke fruittabak of pijptabak voor een waterpijp. Daar wordt aluminiumfolie en kool op gelegd. Dit zorgt ervoor dat de tabak warm wordt en je het kan gaan roken. Onder het kommetje zit een buis die leidt tot de waterbak. Daar kan je bijna elke vloeistof in doen die je maar wilt. Traditioneel wordt hier water in gedaan, maar je kunt hier ook bijvoorbeeld frisdrank in doen. Dit zorgt ervoor dat je verschillende smaken kunt proberen. Het is leuk om hiermee te experimenteren en om verschillende smaken te proberen. Tegenwoordig kan je heel gemakkelijk shisha kopen, zowel online als in winkels. Dit maakt het ook gemakkelijker om zelf te experimenteren.

 

Velen zien shisha roken als de gezondere variant van roken. Echter is dit niet het geval. Het water zorgt er wel voor dat de nicotine, die vrijkomt tijdens het roken, grotendeels gezuiverd wordt. Maar dit geldt niet voor de koolmonoxide en teer die vrijkomt. Ook de slangen zijn er niet op gebouwd om het te filteren. Daarnaast wordt je er ook veel langer aan blootgesteld dan bij roken. Het klopt dus niet als mensen zeggen dat het gezonder zou zijn dan roken. De reden dat veel mensen dit wel denken, is omdat de smaak een stuk minder is. Bij het roken van shisha proef je veel minder de teer smaak, zeker als er gebruik gemaakt wordt van fruittabak.