Bullwackie
Image default
Recreation / Food

Wat heb je nodig om vis te lokken?

Het vangen van vis gaat een stuk makkelijk als je de vis kunt lokken. Ondanks de duurste hengels van Nash, vismolens van Penn en ander lux visgereedschap, staat en valt het bij het kunnen aantrekken van vis. Natuurlijk helpt het haakaas om de vis over de streep te trekken, maar zal onder verder voer veel minder snel opgepikt worden door de rondzwemmende vis. Als lokvoer zijn er veel verschillende middelen die je in kunt zetten. Onderstaande een korte opsomming en de manier hoe je dit goed in kunt zetten. 

 

Enkele voorbeelden;

  • Pellets

  • Grondvoer

  • particles

 

Pellets

Elke gekweekte vis is er op groot geworden, pellets. Pellets is eigenlijk een meel dat door compressie tot een korrel is gevormd. Dit meel kan uit veel verschillende stoffen bestaan. Veel bekende zijn vismeel, garnalen meel en wormen meel. Deze pellets worden snel opgemerkt door de vis. De bestanddelen komen in de buurt van voer wat lijkt op wat de vis natuurlijk aantreft. Alleen nu is het veel makkelijker voorhanden. Dit is de reden dat pellets al snel worden geaccepteerd door de meeste vissoorten. Naast het lokken van vissen met pellets, kunnen ze ook gebruikt worden als haakaas. Wel is het belangrijk te weten dat pellets langzaam oplossen. Hierdoor is het verstandig om tussentijds te kijken of het haakaas niet opgelost is tijdens het vissen. De oplostijd is erg verschillend per soort pellet. De druk waarmee de pellet gemaakt is en het soort meel is hierbij bepalend. 

 

Grondvoer 

Wellicht het meest bekend voer is grondvoer. Dit koop je in zakken met gedroogd voer. Door het nat te maken kan je van dit voer ballen maken die je op de stuk kunt gooien, schieten of werpen. De bestanddelen van grondvoer zijn heel divers. Net als pellets kunnen er vismeelachtige bestanddelen inzitten, maar ook voer op basis van planten is te vinden. Hierbij kan je denken aan tarwemeel en boekweitmeel. Allebei erg goed om ook vis mee te vangen. 

 

Particles

De naam ‘particles’ is eigenlijk een verzamelnaam. Als particles kan je bijvoorbeeld denken aan kikkererwten, mais, bonen en hemp. Bij de dierenwinkel kan je hier balen met gedroogde particles kopen voor de pluimvee-industrie. Dit moet wel eerst gekookt en minimaal een dag intrekken voor gebruik. Het is dan voldoende zacht om makkelijk te verteren voor de vis. Daarnaast voorkomt het dat het uitzet in de buik van een vis met mogelijke schade. Daarnaast, en ook niet onbelangrijk, kan een volgezogen korrel veel beter zijn smaakstoffen aan het water afgeven, om de vis ook daadwerkelijk te lokken. Het toevoegen van zout of suiker kan dit verder versterken. Het vissen van particles kan ook makkelijk op de vislijn of hair. Met een rijgnaald kan je dit eenvoudig monteren. Hierdoor herkent de vis het verschil niet met de losse gratis voerdelen.

https://www.sportvisgigant.nl/