Bullwackie
Image default
Recreation / Food

Salarisadministratie optimaliseren

Bij veel bedrijven en organisaties wordt er een bepaalde manier van werken gehanteerd als het gaat om salarisadministratie. Na verloop van tijd wordt deze manier van werken ‘normaal’. Toch is het raadzaam, zoals bij ieder bedrijfsproces, om de salarisadministratieprocessen regelmatig te evalueren. Zo kan er vastgesteld worden of er misschien ruimte en/ of noodzaak tot verbetering is. Er kan een hr adviesbureau ingezet worden om te helpen bij het maken van veranderingen. Met de volgende tips kun je je salarisadministratie onder de loep leggen.

De eerste tip is om te durven veranderen. De angst voor verandering is namelijk een belangrijke oorzaak van inefficiëntie. Het is echter helemaal niet nodig om een hele grote verandering plaats te laten vinden om de salarisadministratie te optimaliseren. Het is daarom ook prima om klein te beginnen, zodat je kunt laten zien dat aanpassingen niet alleen zorgen voor meer efficiëntie, maar ook sterk kunnen bijdragen aan het gemakkelijker maken van het werk. Belangrijk is wel dat iedereen betrokken moet worden bij de veranderingen. Dit zorgt ervoor dat het voor alle betrokkenen vanaf het begin al duidelijk is of en welke veranderingen er nodig zijn en hoe iedereen zich op deze veranderingen kan voorbereiden.

Experimenteren is geen goed idee bij het opnieuw inrichten van de salarisadministratie. Het is daarom belangrijk om goed door te vragen en expliciet aan alle betrokken te vragen waar zij tegenaan lopen bij het werk. Zorg er ook voor dat deze zaken de eerste keer al gelijk goed verlopen, zodat het niet nodig is om steeds tussendoor aanpassingen door te voeren.

Zoals eerder al verteld, kun je een extern bureau inhuren. Het is natuurlijk zonde van je tijd en geld om zelf het gehele proces opnieuw uit te vinden. Gelukkig zijn er genoeg gespecialiseerde bedrijven die dit voor je kunnen doen.

Als je het jezelf lastig wil maken, kun je voor elke medewerker een nieuwe en aparte arbeidsvoorwaarden creëren. Door standaardisatie kun je dit extra werk voorkomen en kun je duidelijkheid scheppen in de loonadministratie.

https://www.cbbs.nl/