Bullwackie
Image default
Recreation / Food

Perfecte inrichting

In de zomer staan ze weer buiten, de koeien met vaak de pasgeboren kalfjes erbij. Een leuk gezicht, en vele mensen stoppen vaak ook even om te kijken. Het zien van de spelende jonge kalfjes vinden de kinderen vaak leuk, en de ouders kijken eerder naar de huizen die erbij staan. Koeien lijken leuk, maar het is heel veel werk. Je zou denken dat je minder werk zal hebben wanneer zij in de wei staan, dat is ook wel zo maar geheel achteroverleunen is er niet bij. De koeien moeten altijd in de gaten gehouden worden, kijken of alles goed met ze gaat, of ze geen verwondingen hebben, of ze genoeg te eten hebben en of ze niet uit de wei breken. Dit laatste gebeurt gelukkig niet te vaak en wanneer het gebeurt, gebeurt het vaak wanneer zij na een koude winter binnen te zijn geweest weer naar buiten mogen. Op dat moment zijn ze lichtelijk blind omdat de stallen vaak een stukje donkerder zijn dan het licht dat van buiten komt. Wanneer zij dan weer blootgesteld worden aan het licht van buiten kunnen zij soms het prikkeldraad niet helemaal goed zien waardoor zij daar doorheen gaan. Voornamelijk bij jonge kalfjes gebeurt dit. Ze zijn nog nooit naar buiten geweest en weten niet wat daarbuiten is. De moeders weten dat gelukkig wel en vaak gaan ze daarom ook samen naar buiten.

Voor de periode dat de koeien op stal staan is het van belang dat zij een goede stalinrichting hebben. Bij veel grote bedrijven kunnen de koeien ook binnen rond lopen. Bij de hobbyisten is dit vaak niet het geval. Wanneer een hobbyboer een stuk of 10-20 koeien heeft hebben zij vaak niet de ruimte om de koeien rond te laten lopen binnen in de stal en staan daarom vast aan de ketting. De overheid maat het de hobbyboeren tegenwoordig erg lastig met vele regeltjes waardoor het niet meer leuk is om het erbij te doen voor de hobby. Daarom zie je dat veel kleine hobbyboertjes verdwijnen, en dat is jammer. Je zal uiteindelijk minder tot geen gevulde weiden meer zien waar de koe met het kalf in loopt.

Voor de grote boeren, die er echt een bedrijf aan hebben, is het wel mogelijk om een grote schuur te hebben om daar de koeien op stal te laten gaan. Vaak zijn deze stallen uitgerust met vele technieken. Altijd zijn er wel weer vernieuwingen op het gebied van boeren. Het is daarom soms lastig voor een boer om bij te blijven met de technologieën die het makkelijker maakt om te boeren zoals een automatische melkmachine. Agrarisch advies is daarom altijd zeer fijn voor deze boeren, zo kunnen zij precies op de hoogte gehouden worden wat wel en niet kan en wat zij zeer zeker moeten hebben.

http://www.wijsmanhandelenadvies.nl/